Seuraavassa siis nopeasti räiskittyjä kuvia Maastikselle.
Akvaarion tilavuus on 250l, nafti, mutta menee, kun konnalla on maa-alue erikseen eli kaikki 250l ovat uimatilaa. Akvaariossa ei tällä hetkellä ole pohjamateriaalia koska siellä ennen ollut sora keräsi itseensä tuhottomasti sontaa lappoamisesta huolimatta ja heikensi siksi veden laatua. Ihanteellinen olisi ehkä jokin pohjaan viritettävä ruohomatto tai sitten isorakeinen kivimurska. Paljas lasi näyttää silmään kamalalta, mutta ei tunnu konnaa juuri häiritsevän. Ennen kaikkea se on ratkaisuista vaivattomin ja hygieenisin. Akvaario on sijoitettu huoneen perälle nurkkaan, vastapäätä lounaisikkunoita. Akvaarioon paistaa siis aurinko osan päivää, joskaan ei kovin voimakkaasti.
Akvan sisustus hiukan vaihtelee (virikkeellistämistä), nyt pohjalla on vain pieni kanto ja sisäsuodatin. Välillä siellä on mm. keraaminen uunivuoantapainen syvä astia, isompi monihaarainen kanto, seepiansuomu lillumassa, porkkana roikkumassa narusta jne. vaihtelu virkistää. Sisustus kuitenkin niin, että esteetöntä uimatilaa jää mahd. paljon. Punakorvat ovat myös sen verran voimakkaita, että mitään sellaisia viritelmiä ei kannata laittaa, jotka saa puskemalla kumoon. Skrubu ainakin harrastaa ihan omatoimista sisustusta eli siirtelee kantoja ym.
Akvan yläpuolella on itse tekemäni (pleksiä+silikonia+ruohomattoa+taustat) irrotettava terraarionpuolikas, jossa on sisustuksena pari kiveä (pitävät ruohomaton paikallaan). UV-lamppu ja lämpöspotti ovat kiinni klipsuilla ja lampun asentoa voi säädellä. Molemmissa on ajastin. Lämmittelyalueelle konna pääsee kiipeämällä ensin levähdyskannolle (kiinni köydellä viereisessä lipastossa)ja siitä sitten rampille. Skrubu oppi homman aika nopeasti. Ulkosuodattimen letkut olen laittanut nalkkiin kannon ja lasin väliin, ettei Skrubu pääse kiskomaan niitä (muuten on vedet äkkiä lattialla). Levähdyskannolta pääsee hyppäämään lattialle (asia on työn alla), mutta onneksi siihen suoritukseen tarvitaan jo sika huono mäihäkin. Pudotus ei ole kovin korkea ja lasku on pehmeä (matto), että loukkaantumisriski on pieni, vaikka se riski on tietysti olemassa.
Mitähän vielä...no, tässä nyt lyhykäisyydessään, kysy jos tulee mieleen jotain. :)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Superkiitos!! Näin jyrsijäharrastajan silmään konna-altaat näyttää hirveän ankeilta kun ei niissä ole paljoakaan mitään virikkeitä, mutta hygienian ja riittävän uimatilan säilyttämiseksi taitaa se askeettisuus olla kuitenkin paras mahdollinen vaihtoehto. Jos mä olisin konna niin kyllä minä tuolla Skrubun valtakunnassa viihtyisin :)
Kattelin noita ulkosuodattimien hintoja ja nehän on todella kalliita. Onko sellainen _aivan_välttätätön_ hankinta, vai riittäisikö pelkkä sisäsuodatin?
Heh, toinen konnista pungersi juuri itsensä tuonne lekottelutasolle, jestas että se onkin iso! Mua on vähän hirvittänyt nostella noita, kun pelkään että ne joko puree tai potkaisee niin että ote irtoaa. Miten sinä nostelet Skrubua?
Ainiin, tiedoksi, että susta on juuri tullut mun henkilökohtainen konnatukihenkilöni, saat varautua vastaamaan vielä mooooonin kysymyksiin :D
Askeettisiltahan noi usein tuppaa näyttämään...oli Skrubullakin enen soraa ja muovikasveja (oikeat se olis syöny saman tien) ja allas näytti kivemmalta, mutta voi sitä sotkun määrää...kun se mylläys on välillä aika raisua. ;)
Virikkeitä konna saapi myös laittialla tepastelemalla, mutta siinä pitää tietysti olla tarkkana, ettei pääse mihinkään koloihin, saa vetoa tai joudu muun elukan ahdistelemaksi. Sksrubu "ulkoilee" talvella lähinnä vessassa, missä sen ruokintakin tapahtuu (ruokintavadista pääsee itse lattialle halutessaan). Siellä on myös kaikkein lämpimintä ja vähiten liukas lattia.
Kesällä Skrubu viihtyy päivät ulkotarhassa, meillä on pihalla semmonen pihalammikko, jonka reunoille istutamme orvokkeja. Aitauksen sisällä on myös mukavasti nurmialuetta, missä tepastella.
Ulkosuodatin ei sinänsä ole välttämätön, mutta työn määrää se vähentää niin huimasti, että pidemmän päälle se kyllä maksaa itsensä takaisin. Uusinahan noi maksaa ihan järkyttävästi, mutta kun ostaa käytettynä, pääsee rutkasti halvemmalla. Mä ostin ton nykyisen Eheim-pöntön AW:n kautta ja maksoin siitä 50e muistaakseni. Priimakunnossa oli, noiden käyttöikä on suht pitkä kuitenkin.
Jos ei ulkosuodatinta ole, niin sisäsuodatinta saa olla putsaamassa joka välissä ja vettä pitää vaihtaa
enemmän ja useammin, koska konnat oikeasti sotkee ja paskoo minkä kerkeävät. Mutta kyllä Skrubun kanssa 8 vuotta ilmankin pärjättiin, tosin se oli ihan pieni suurimman osan siitä ajasta.
Kilppareiden kanssa käsittelyssä pätee aika samat säännöt kun varmaan jyrsiöilläkin: hiljaa totuttaminen tuottaa pikkuhiljaa tulosta. Mitä enemmän konna luottaa, sitä vähemmän se rimpuilee, potkii tai puree. Skrubu esim. antaa mun käsitellä sitä oikein kiltisti, mutta sitten iskän kanssa ei meinaa onnistua millään (pelkää). Akvaariosta nosto menee yleensä niin, että kutsun konnan luokse näpyttämällä lasiin (konnilla melko huono kuulo), ujutan toisen käden kilven alle, nostan, ja sitten otan molemmilla käsillä kilven keskeltä kiinni niin, että peukalot on selkäpuolella ja kämmenet vatsakilven alla. Skrubu vetää jalat silloin kilven sisään ja kurkottelee päätä nähdäkseen, mihin ollaan menossa. :)
Olen ihan mielelläni sun konnatukesi, kun en kauheasti muita konnaharrastajia tunne...on sitten joku jonka kanssa jakaa kokemuksia. ;)
Kiitos jälleen vastauksesta!
Luulenpa, että hankin noille nyt ensi alkuun vaan sellaisen sisäsuodattimen, mutta täytyy ruveta aktiivisesti kyttäilemään jos joku muu käytettyä ulkosuodatinta.
On nuo kyllä aika vinhoja. Ne tuli mulle lauantaina, ja ensi fiilis oli se, että voi helvetti, mihin minä taas olen joutunut. Rehellisesti sanottuna tunsin jopa lievää vastenmielisyyttä konnia kohtaan. Mutta nyt mitä enemmän niiden puuhia tarkkailee ja mitä enemmän niistä saa tietoa, on konnat kummasti alkaneet kiehtomaan mua koko ajan enemmän ja enemmän.
Sinäkö siis nostat Skrubua niin, että se ote jää siihen etu- ja takajalkojen väliin? Mä olen nyt toistaiseksi nostellut noita sieltä takaa, hännänkohdalta, ja vain yhdellä kädellä. Se ei taida kuitenkaan olla hyvä nostotapa, ettei nuo vaan pääse potkaisemaan itseään irti siitä otteesta.
Mitä kaikkea sä muuten syötät Skrubulle, ts. mitä sä tavallisimmillaan annat Skrubulle yhdella ruokintakerralla? Lauantaina kun nuo tuli, tarjoilin niille katkarapuja suoraan tuonne altaaseen, mutta huomasin, ettei se kannata. Erillinen ruokintavati lienee viisain valinta.
Mullakin kylppäri on oikeastaan ainoa paikka johon nuo voi laskea jalottelemaan, vanha talo -> vähän joka huoneessa vetää. Sen tosin oon tässä huomannut että tosi hyvin nuo viihtyy tuolla vedessä, toinen nousi eilen illalla muutamaan otteeseen kuivalle maalle lekottelemaan, toisen en ole nähnyt nousevan vielä kertaakaan.
Mun tekis kamalasti mieli ostaa noille uusi allas, tuo nykyinen kun on joku tuollainen ihme tee-se-itse-viritelmä, ja suoraan sanottuna aika hemmetin ruma :D Mutta täytyy nyt katsella, enhän mä edes vielä tiedä kauanko nuo mulla on.
Skrubulle terveisiä ja tietysti Miskalle myös!
Joo, Skrubun nostan siitä keskeltä. Toinen tapa on ottaa sormilla ote sekä kaulan ja kilven välistä, että hännän ja kilven välistä (eli nostaa periaatteessa yläkilvestä), mutta itse koen sen vähän hankalaksi. Tuolla tavalla konna ei kuitenkaan pääse potkimaan/raapimaan, jos on sitä tehdäkseen.
Skrubulla on yleensä 1-3 ateriaa viikossa (kerran viikossa syö, kun on puolittaisella talvilevolla). Toinen ateria on yleensä kasvista (salaattia, porkkanaa, omenaa, kurkkua, paprikaa, kesäkurpitsaa, mansikkaa jne.) ja toinen kalaa/äyriäistä/lihaa. Eniten syötän muikkuja, koska niissä ei ole rasvaa kauheasti ja niitä on helpoin saada perkaamattomina + ovat sopivan kokoisia. Sitten menee lohta, silakkaa, simpukkaa, katkarapuaja ym. sekä naudan jauhelihaa. Lisäravinteet on helpointa sekoittaa jauhelihaan, kalan kanssa tungen b-vitamiinitabletin (syötän aina pakastekalaa)ja kalkki-vitamiinijauheen kalan sisään.
Välillä syötän myös purkista kuivatttuja kaloja, katkoja ym., saa eläinkaupoista.
Yksi ateria sisältää usein esim. salaatinlehden, 2 porkkanasuikaletta ja pari paprikanpalaa tai sitten 2-3 muikkua +lisäravinteet ja b-vit. tabletti (pakastekalan kanssa tärkeä, koska pakastettaessa kalassa syntyy b-vitamiinia tuhoavia aineita) tai 50g jauhelihaa ja pari katkaa tai simpukkaa+ lisäravinteet.
Aika saman tyyppinen on Skrubun ruokavalio kuin mitä olen netistä lukenutkin. Noiden kasvisten suhteen konnat taitavat jakautua kahteen kastiin; kenelle kelpaa, kenelle ei. Noille en ole kokeillut vielä kasviksia antaa, mutta tuo porkkanan ripustaminen narusta oli hyvä idea. Seepiansuomun käyn tänään ostamassa.
Mitä sisäsuodatinta suosittelisit? Mikä Skrubulla on? Moni kehuu Eheimiä, se taitaa olla ihan kelpo merkki? Pitääkö sellainen kovin kovaa ääntä, resonoiko lasia vasten? (Maastiksella on kyselyikä :))
Mitäs mulla olikaan vielä mielessä... Jotain oli, mutta unohdin. Tuun taas häiriköimään sun kommenttiosastoon jahka uutta kysyttävää ilmenee :)
No nyt muistuikin mieleen! Jotta altaasta sais vähän kivemman näköisen, olen ajatellut sinne pohjalle ruohomattoa. Onko hyvä idea, vai kannattaako unohtaa puhtaanapidon vaikeutumisen takia?
Kiitos kun jaksat vastailla :)
Kyllä minäkin eheimiä suosittelisin, etenkin jos ei ole ulkosuodatinta, koska niissä on enemmän tehoa kuin fluvalin vastaavissa. Itselläni on tosin sisäsuodatin fluval, sillä merkki on hitusen halvempi enkä ulkopöntön takia tarvitse kuin kevyen irtoroskanpoistajan. Käyttöikä on minun kokemukseni mukaan molemmissa samaa luokkaa. Molemmat ovat yhtä hiljaisia, kyllähän noista pientä hurinaa lähtee, mutta siihen tottuu niin nopeasti, ettei sitä myöhemmin enää huomaa.
Ruohomatosta ei ole omaa kokemusta, mutta puhdistuksen kannalta miettisin, miten maton kiinnittäisi niin, että vettä+sontaa ei pääse sen alle tai sitten vaihtoehtoisesti niin, että se pysyy pohjassa, mutta on helposti irrotettavissa puhdituksen ajaksi...miten lie sitä käyttävät ovat ratkaisseet pulman... :)
Lähetä kommentti