maanantai 9. kesäkuuta 2008

Lomako?

Pakko kai se on yrittää päivittää tätäkin, vaikka en yhtään tiedä, mitä ja miten tänne kirjoittaisin. Kesäloma on taas alkanut puoliksi huomaamatta, ei kovin iloisissa merkeissä. Olen hekisesti aika uupunut, en suinkaan koulusta, vaan koirasta. Tai pikemminkin sitä koskevista vaikeista päätöksistä, joista en pidä, mutta jotka joudun tekemään halusin tai en.

Miskasta on tullut vanha ja kipeä. Ensimmäisessä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta jälkimmäisessä on. Vielä sillä on kaikki suhteellisen hyvin -mutta alaspäin mennään ja rytinällä. Moni pelaisi pelin loppuun ja lopettaisi rakkainpansa vasta, kun sen elämä on silkkaa kärsimystä. Minä en kuitenkaan halua joutua sinne asti: minä en halua, että Miska joutuu kärsimään vain, jotta me ihmiset saisimme vähän lisää aikaa. Sillä ajasta tässä on enää kyse, Miskasta ei tervettä ja kivutonta tule enää koskaan. Päinvastoin sen elämä huononee päivä päivältä, hitaasti mutta varmasti. Siksi minusta on oikein lopettaa Miskan tarina tähän kesään, nyt kun sen elämässä on vielä vähintään yhtä paljon hyvää kuin huonoa. Miska, jos joku, on ansainnut elämän, joka on loppuun asti tyydyttävää ja koiramaista. Koska koiran onni ja ilo ovat suurimmaksi osaksi fyysisiä, ei kipeä koira, ainakaan touhukas ja itsenäinen Miska, elä tyydyttävää elämää ruumis hajalla, vaikka ihminen vastaavassa tilanteessa vielä eläisikin.

En oleta, että kovinkaan moni pystyy ymmärtämään verrattain aikaista päätöstäni, mutta toivon, että jokainen tajuaa, että mitä ikinä teenkin, teen sen siksi että rakastan Miskaa niin hirvittävän paljon ja että haluan toimia oikein, rehellisenä itselleni. Ei tämä ole helppoa, en koskaan kuvitellutkaan, että olisi. Minuun sattuu paljon, niin paljon että sitä on ehkä vaikea ymmärtää. Se tuska ei näy ulospäin itkuna tai surullisina sanoina, vaan kietoo koko mielen mustaan verhoon ja kaivaa sydämeen valtavaa, hukuttavaa tyhjyyttä. Olo on raskas, väsynyt ja vanha, kuin olisin elänyt täällä jo aivan liian kauan.

Pidän kirjaa Miskan kunnosta vielä yli juhannuksen, mutta en usko, että se muuttaa mitään. Mutta se antaa aikaa hyvästellä ja yrittää sopeutua: selvittää itselleen vielä kerran miksi: miksi nyt, miksi ylipätään ja miksi minä, johon se sattuu niin paljon.

3 kommenttia:

vihreitä omenia kirjoitti...

Hei.
Sain Heliltä tietää tästä blogistasi. Kyyneleet lähtivät valumaan kun luin Miskan uutisia. Minä olen siis Hanna, se Juulian serkku, joka kai edesauttoi sinun ja Miskan kohtaamista. Olgakin alkaa olla jo vanha, täyttää 11v. elokuussa. Sairauksilta on kylläkin vältytty. Vähän on ylipainoa, mutta kun Olga pääsee metsään, se on entisellään. Olgan ja Miskan pennuista kuulen aina silloin tällöin. Viimekesänä Humppa (joka on Markku Pölöse perheen koira) poseerasi jossakin naistenlehdessä isäntänsä kainalossa. Ja Lieksa-elokuvassa se vilahtaa muutaman kerran. Karvat on ajeltu sillä lyhyiksi. Ja tiesitkös että Ellan ja Aleksi laulama kappale Tarkastaja Lerppu Koiranen on oikeasti Miskan ja Olgan pentu. Olin aivan ihmeissäni kun kuulin biisin ensi kerran. Ei kovin moni koira ole varmaan Lerppu niminen ja että sittä tehtäisiin vielä niin hieno kappalekin.

Olisiko teitä mitenkään mahdollista nähdä? Olga tosin on juuri nyt maalla mun äidin kanssa. Tulee juhannuksen jälkeen takaisin. Ja mä muuten tarvitsisin Olgalle hoitopaikkaa 28.6.-8.6. väliseksi ajaksi. No mutta, taas alkoi itkettää. Voimia sinne, silityksiä Miskalle.

Lousku kirjoitti...

Hei!
Olen todella pahoillani, mutta minulla ei taida tällä hetkellä riittää voimia uusiin ihmisiin tutustumiseen, sattuneesta syystä. Kiitos kuitenkin lämpimistä ajatuksisista ja hyviä vointeja sinulle ja Olgalle, se on kaunis koira, olen nähnyt kuvia. :)

M kirjoitti...

Varmasti vaikea mutta oikea ratkaisu. Nyt 11-vuotias koiraherrani lähtee myös siinä vaiheessa kun sen elämä on vielä suhteellisen hyvää. En aio pitkittää koiraystävieni elämää ja kärsimystä itseni tähden. Toivottavasti vain pystyn siihen kun se aika koittaa.

Hurjasti voimia sinulle.

Koiratta on kuonoa
ja kahta pystykorvaa
yksinäisempi.
Yö on toista hengitystä vajaa.
En pelkää.
Ikävöin.

(Eeva Kilpeä mukaillen)